> Naslovnica > Aktualni podaci
Aktualna radarska slika oblaka i oborine animacija

Vjerojatni intenzitet oborine:
neznatan do slab
slab do umjeren
umjeren do jak, moguća grmljavina
jak do vrlo jak, grmljavina
ekstreman, grmljavina, moguća tuča

Na slikama je istaknuto vrijeme u UTC terminu:
ljeti: lokalno vrijeme = UTC + 2h
zimi: lokalno vrijeme = UTC + 1h


Programme co-funded by the EUROPEAN UNION, Instrument for Pre-Accession Assistance

Mini meteorološki radar u Dubrovniku, na Žarkovici, postavljen je u sklopu realizacije međunarodnog projekta Europske unije ADRIARadNet. Partner na projektu je Dubrovačko-neretvanska županija, a sufinanciran je sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Dubrovačko-neretvanska županija projekt ADRIARadNet ostvaruje uz stručnu suradnju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Osim Dubrovačko-neretvanske županije u projektu ADRIARadNet sudjeluju talijanski partneri Regija Marche, Regija Abruzzo, Beep Innovation Srl (tvrtka za razvoj informacijskih tehnologija), Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Albanije, podružnica Međunarodnog centra za praćenja stanja u okolišu CIMA te Institut za geoznanost, energiju, vodu i okoliš. Vodeći partner u projektu ADRIARadNet je CETEMPS – Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L'Aquili.

Panoramski radarski zaslon prikazuje sliku maksimalne radarske refleksivnosti (VMI - Vertical Maximum Intensity) izraženu u decibelima (dBZ) koja se naziva radarski odraz ili jeka. Zbog tehničkih značajki radar prikazuje i valovitost mora do 30-ak kilometara udaljenosti od obale, što ne treba tumačiti kao radarski odraz meteorološkog objekta, to jest oblaka i oborine.


Aktualni podaci

RadiosondažePojava munja

Web kamere

Važniji datumi

Karte postaja